Denna sida kommer vi att försöka fylla på med en massa praktisk information och tips.

Så har ni något bra gällande scouting som ni vill dela med er av så skicka in det till webmaster@vellingescoutkar.se så kan det komma med på denna sida.

Märkesplacering scoutskjortan

Högerärm:

Sverigemärke
Högst upp på höger ärm placeras Sverigemärket.

Världsscoutförbund
Det finns två världsscoutförbund, WAGGGS (där bara flickor kan vara medlemmar) och WOSM (där båda könen kan vara medlemmar). I Sverige funkar det så att pojkar tillhör WOSM och flickor tillhör WAGGGS. Under Sverigemärket på höger ärm skall man placera märket för det världsscoutförbund man tillhör.

WOSM:

WAGGGS:

EU-märke
Det finns sedan 2007 ett EU-märke som man kan sätta under märket för världsförbund om man skall åka utomlands som scout, för att visa varifrån man kommer.

Lägermärken & tillfälliga märken
På höger ärm under EU-märket placeras läger, arrangemangs och övriga tillfälliga märken. Börja uppifrån och placera dem så som det passar, är det fullt plocka borta gamla.

Höger bröstficka:

Scoutrådet
Svenska Scoutrådet, som är en paraply­organisation för alla scoutförbund i Sverige har sin logga broderad över höger bröstficka på scoutskjortorna.

Åldersgrupp, Patrull
På bröstfickan fäster man märke för åldersgrupp och patrull.

Vänster bröstficka:

Scoutförbund
För scouter är det Svenska Scoutförbundets scoutlilja med mellanblå bakgrund som placeras över bröstfickan. Scoutledare har ett liknande märke med ljusblå (nästan vit) bakgrund istället.

Förtjänsttecken, Ledarutbildningsbevis
På bröstfickan fäster man förtjänsttecken och utbildningsbevis.

Vänsterärm:

Scoutkår
Kårens namn, Vellinge scoutkår, ska stå på en mörkblå etikett, placerad allra högst upp på vänster ärm.

Regionmärke
Strax under kårens namn skall distriktsmärket ”Södra Skånes Scoutdistrikt” fästas.

Deltagandemärken, Bevismärken m.m.
Märkena placeras under regionmärket efterhand som man får dem. De representerar olika delar av scouting och individens utveckling under sin scouttid.

Märkestavla Upptäckare (PDF)

Märkestavla Spårare (PDF)

Märkestavla Äventyrare (PDF)

Packning och packlistor

När man ger sig iväg på övernattning, hajk eller läger är det bra att ha en packlista så att man vet att man får med sig allt som man behöver!

Det är rätt tråkigt att mitt i skogen i ett hällregn komma på att regnkläderna hänger hemma i garderoben eller när man har haft ett nära och kärt förhållande till något vattendrag och vatten kommit in i skorna… då vill man inte komma på att strumpor och stövlar är hemma!

Många är vi föräldrar som packar våra telningars ryggsäckar medan barnen kanske sitter framför TV:n eller käkar frukost innan hajken… det är jättesnällt men inte så smart eftersom, allra helst, våra minsta barn inte har någon koll alls på vad de har med sig!

Gör det till en vana att kanske i början lägga fram alla kläder, som scouten skall ha med sig, på sängen och att scouten själv får packa ner dessa kläder i packpåsar eller direkt ner i ryggsäcken tillsammans med en vuxen!

När scouten har blivit lite större så får hon eller han själv lägga fram kläderna, vi vuxna kollar tillsammans med scouten att allt är med, innan det packas ner i ryggsäcken (Naturligtvis av scouten själv!). Snart så kan scouten packa sin egen ryggsäck och kommer att en riktig baddare på att veta var alla saker finns i ryggan!

En annan sak som är bra att tänka på är att alla saker som scouten skall ha med ska få plats i ryggsäcken! Får inte allt plats i ryggsäcken så har man packat för mycket och det är dags att kolla igenom packningen ordentligt. Tänk på att om där ska delas ut gemensam packning på lokalen så ska där sparas plats till denna också! Scouten ska själv orka bära packningen.

Det som får ”hänga utanför” ryggsäcken är sovsäck, liggunderlag, kåsa, såg, yxa, vindskydd/tält och en liten vattenflaska!

Några saker som är bra att tänka på är att:

Jeans kyler! På höst, vinter och vårhajker rekommenderas andra kraftiga byxor än jeans! Tänk på att de och andra kläder i naturmaterial drar till sig fukt!

Klä dig enligt flerlager principen så får du bort fukten från kroppen och det är enkelt att reglera klädseln efter skiftande väderlek. Är du osäker hur man gör, fråga en ledare.

En bra sovsäck är värt att satsa pengar på för det finns inget som är så hemskt som att ligga och frysa på nätterna! Sovsäcken kan man ju använda i flera år och inte bara i scoutsammanhang! Om man har ett påslakan eller ett sk reselakan i sovsäcken så blir den lite varmare  samt att sovsäcken inte blir så smutsig.

Matsakerna skall tåla uteliv, bra matsaker finns att hitta på de flesta stormarknader, Stadium, Intersport, Naturkompaniet, Friluftsvaror eller på Internet. Titta på funktionen, den är viktig.

Här är två packlistor för Sommar och Vinter äventyr som ni kan skriva ut och ha som hjälp när ni skall packa:

Packlista Vår/Sommar

Packlista Vinter